Gotowanie kamieni
Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4
-
- Posty: 22
- Rejestracja: 03 maja 2019 15:05
Gotowanie kamieni
Panowie i panie, szybkie pytanie - szybka odpowiedź: mam około 10kg łupka skalnego, wyszorowałem go szczotką porządnie i wypłukałem bardzo dokładnie pod bieżącą wodą , jest sens to jeszcze gotować? Zastanawiam się czy wrzucić tego na godzinę do garnka czy nie. Poradzicie coś?
- Neurochirurg
- Ekspert akwarysta
- Posty: 2796
- Rejestracja: 29 wrz 2015 10:02
- Lokalizacja: opolskie
- Neurochirurg
- Ekspert akwarysta
- Posty: 2796
- Rejestracja: 29 wrz 2015 10:02
- Lokalizacja: opolskie
- Neurochirurg
- Ekspert akwarysta
- Posty: 2796
- Rejestracja: 29 wrz 2015 10:02
- Lokalizacja: opolskie
-
- Posty: 22
- Rejestracja: 03 maja 2019 15:05
Nie praze kamieni w piekarniku, ani ich nie gotuje xD temat jest tak abstrakcyjny, ze ciezko cos napisac xD
Autor nie pisal o probie pozbycia sie przetrwalnikow (mialem na mysli zarodniki - skrot myslowy), nie znam nikogo, kto gotuje cos w celu wyczyszczenia, gotujesz w celu odkazenia. Jesli ktos chce odkazac temperatura, to gotujac nie uzyska pelnej sterylnosci...
Odkazanie temp uzyskujesz uzywajac autoclawu, jak go nie masz to uzywasz piekarnika.
Autor nie pisal o probie pozbycia sie przetrwalnikow (mialem na mysli zarodniki - skrot myslowy), nie znam nikogo, kto gotuje cos w celu wyczyszczenia, gotujesz w celu odkazenia. Jesli ktos chce odkazac temperatura, to gotujac nie uzyska pelnej sterylnosci...
Odkazanie temp uzyskujesz uzywajac autoclawu, jak go nie masz to uzywasz piekarnika.
A ja i większość moich znajomych akwarystów od "zawsze" praży/prażyło piasek,żwirek czy kamienie które miały trafić do zbiornika .Neurochirurg pisze:Nie znam ludzi prażących skały w piekarniku, oprócz Ciebie
Piekarnik w moim wypadku 240 stopni , czas około 30-40 minut i po kłopocie .
Korzenie za to zawsze były gotowane .
Topór dla wroga! Serce dla przyjaciół.
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "
"Zlikwiduj przyczynę a skutku nie będzie "
Po jakim kłopocie najlepszy akwarysto świata???mirukan pisze:A ja i większość moich znajomych akwarystów od "zawsze" praży/prażyło piasek,żwirek czy kamienie które miały trafić do zbiornika .Neurochirurg pisze:Nie znam ludzi prażących skały w piekarniku, oprócz Ciebie
Piekarnik w moim wypadku 240 stopni , czas około 30-40 minut i po kłopocie .
Korzenie za to zawsze były gotowane .
p.s. o Mirukanie Ci znajomi mówią..." najlepszy akwarysta świata, ale jego akwarii nikt nie widział.."
- Neurochirurg
- Ekspert akwarysta
- Posty: 2796
- Rejestracja: 29 wrz 2015 10:02
- Lokalizacja: opolskie