Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Pompowananie wody z wiadra do akwarium?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
damianKr



Dołączył: 31 Mar 2019
Posty: 85
Pomógł: 2
Skąd: Kraków

PostWysłany: 07 Gru 2019 21:34    Temat postu: Pompowananie wody z wiadra do akwarium? Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Cześć,

Zastanawiałem się ostatnio jakby sobie ułatwić życie podczas podmian wody w akwarium i wpadłem na pomysł, żeby, wpompować wodę z dużego wiadra do akwarium.

Posiadam nieużywaną pompę Aquael Circulator 2000. Pompa jest dość mocna tak więc myślę, że słup wody na te 2 metry uciągnie. Planuje po prostu nałożyć wąż na wylot pompy i pompę zanurzyć we wiadrze Smile.

Co o tym sądzicie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MarJan
Akwarysta


Dołączył: 23 Kwi 2017
Posty: 1978
Pomógł: 158
Skąd: Stargard

PostWysłany: 08 Gru 2019 2:12    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak tam chcesz...dla jednego wiaderka...
_________________
><((">
><(((*>

Moje 112l >>klik<< Smile
nowe 168l >>klik<< Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
damianKr



Dołączył: 31 Mar 2019
Posty: 85
Pomógł: 2
Skąd: Kraków

PostWysłany: 08 Gru 2019 8:56    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Tak po prawdzie to dla 3 - 4 wiader. I dodatkowo chciałbym uniknąć ściągania pokrywy podczas podmian wody plus zminimalizować ryzyko uszkodzenia akwarium przy laniu wody z wiadra.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wężowakolumna



Dołączył: 12 Kwi 2019
Posty: 175
Pomógł: 8
Skąd: jarosław

PostWysłany: 08 Gru 2019 12:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Możesz. Ułatwia to robotę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14876
Pomógł: 760
Skąd: Białystok

PostWysłany: 08 Gru 2019 16:45    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Możesz również ustawić wiadro powyżej akwarium i przelewać wodę grawitacyjne jakimś przewodem.
_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
mark_farina
Akwarysta


Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 1834
Pomógł: 102
Skąd: wro

PostWysłany: 08 Gru 2019 18:24    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ja podobnie robie podmiane, mam trójnik na jednym z kubełków i zaciąga sobie wiadro do podmiany. Ryby nieświadome, nawet niewiedzą, że mają zmienianą wode Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Woda Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015