Pompowananie wody z wiadra do akwarium?

Problemy z utrzymaniem czystości i odpowiednich parametrów wody

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

ODPOWIEDZ
damianKr
Posty: 96
Rejestracja: 31 mar 2019 20:42

Pompowananie wody z wiadra do akwarium?

Post autor: damianKr »

Cześć,

Zastanawiałem się ostatnio jakby sobie ułatwić życie podczas podmian wody w akwarium i wpadłem na pomysł, żeby, wpompować wodę z dużego wiadra do akwarium.

Posiadam nieużywaną pompę Aquael Circulator 2000. Pompa jest dość mocna tak więc myślę, że słup wody na te 2 metry uciągnie. Planuje po prostu nałożyć wąż na wylot pompy i pompę zanurzyć we wiadrze :).

Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
MarJan
Akwarysta
Posty: 2230
Rejestracja: 23 kwie 2017 11:41

Post autor: MarJan »

Jak tam chcesz...dla jednego wiaderka...

damianKr
Posty: 96
Rejestracja: 31 mar 2019 20:42

Post autor: damianKr »

Tak po prawdzie to dla 3 - 4 wiader. I dodatkowo chciałbym uniknąć ściągania pokrywy podczas podmian wody plus zminimalizować ryzyko uszkodzenia akwarium przy laniu wody z wiadra.

wężowakolumna
Posty: 204
Rejestracja: 12 kwie 2019 16:45

Post autor: wężowakolumna »

Możesz. Ułatwia to robotę.

Awatar użytkownika
BARA
Moderator
Moderator
Posty: 15285
Rejestracja: 31 maja 2006 17:36

Post autor: BARA »

Możesz również ustawić wiadro powyżej akwarium i przelewać wodę grawitacyjne jakimś przewodem.
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.

Awatar użytkownika
mark_farina
Akwarysta
Posty: 1982
Rejestracja: 08 wrz 2016 13:36

Post autor: mark_farina »

Ja podobnie robie podmiane, mam trójnik na jednym z kubełków i zaciąga sobie wiadro do podmiany. Ryby nieświadome, nawet niewiedzą, że mają zmienianą wode :)

ODPOWIEDZ