Określenie barwy i mocy oświetlenia.

Filtry, oświetlenie, grzałki i inne sprzęty akwarystyczne

Moderatorzy: krzych_100, BARA, grzesi3k, wojtass9, michelle1992, chemik4

Posel1
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2019 22:27

Określenie barwy i mocy oświetlenia.

Post autor: Posel1 »

Witam. Kupiłem ostatnio akwarium 112L oświetleniem.
Jest jakaś możliwość żeby określić barwę i moc światła?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BARA
Moderator
Moderator
Posty: 15284
Rejestracja: 31 maja 2006 17:36

Post autor: BARA »

A co jest tym oświetleniem? Opisz nam je dokładnie.
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.

Posel1
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2019 22:27

Post autor: Posel1 »

Wygląda mi na świetlówkę z diodami Led. Raczej oryginalna (nie samoróbka).
45 diod, po 3 obok siebie co kawałek. Całość jakoś 70cm około. Mam zdjęcia jak by to mogło pomoc.

Awatar użytkownika
BARA
Moderator
Moderator
Posty: 15284
Rejestracja: 31 maja 2006 17:36

Post autor: BARA »

No sam opis jest tak enigmatyczny, że nawet nie wiem co Ci napisać.

Wstaw zdjęcia na serwer zewnętrzny i podaj nam linki. Poczytaj dokładnie czy coś jest napisane na osprzęcie oświetleniowym, przepisz te dane do postu.
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.

Awatar użytkownika
Trex
Posty: 753
Rejestracja: 10 lis 2017 22:45

Post autor: Trex »

Oglądnij dokładnię to światełko, bo zazwyczaj takie informacje są zawarte na obudowie.


goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

barwa to 6500K a przyblizona moc podam Ci jak podasz mi wartość oporników przy ograniczniku prądu (po drugiej stronie od kabla jest układ scalony a obok 2 rezystory smd)

Posel1
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2019 22:27

Post autor: Posel1 »

Nie było łatwo, naprawdę małe oznaczenie.
Udało mi się rozczytać tak:

R1 6R20
R2 101

goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

wychodzi nieco ponad 18W

Posel1
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2019 22:27

Post autor: Posel1 »

Czy to nie jest za mało na akwarium 112L?
Chciał bym mieć trochę ładnych roślinek niekoniecznie mocno wymagających ale żeby fajnie rosły. Dozuje CO2 z bimbrowni.

Mam jeszcze druga świetlówkę, widać że ktoś ją zrobił samemu.
Światło fioletowe 5 diod.
Nie mam jej obecnie zamontowanej ponieważ spaliły się dwie diody.

https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwaerws.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwaerwq.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201812_qwaersn.jpg

Domyślam się że jest ona dla roślin.
Czy warto kupić diody i ja uzupełnić?

No i a jak całość miała by się do takiego akwarium.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Są dla mnie na wagę złota. :)

goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

Posel1 pisze:Czy warto kupić diody i ja uzupełnić?
Nie jestem pewien . Strasznie to sczochrane .

Diody 3W zamknięte w rurce to brawura z uwagi na fatalny bilans cieplny .
Z mojego punktu widzenia należałoby wymienić wszystkie diody (bo i tak przegrzane)
oraz driver na taki o mnijeszym prądzie . Sam oceń czy to ma sens .
Posel1 pisze:Czy to nie jest za mało na akwarium 112L?
Wiele to nie jest lecz to raczej typowa wartośc dla fabrycznego oświetlenia. STarczy na jakieś kryptokoryny itp ale na nic więcej raczej nie licz .
Te 18W to moc oddana przez diody i niewiele ma wspólnego z radosną twórczością w wiekszosći opisów takich wynalazków . Niewykluczone że w oryginalnym opisie będzie to funkcjonowało jako np 24-30W .
W kązdym razie dołożyłbym coś do tego . Ta rurka z FS to dobry pomysł tylko wykonastwo krajowe .

Posel1
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2019 22:27

Post autor: Posel1 »

Mogę wymienić wszystkie diody, i polutować to ładnie i estetycznie.

A dlaczego trzeba wymienić driver ? (rozumiem że chodzi o zasilacz).
Co będzie się działo jak zostanie ten co jest ?
Napisane jest na nim 4-6 X 3W.
No i jeżeli nie powinny diody być w rurce to mogę ją wywalić.


Ogólnie podobało mi się to fioletowe światło, i skoro ta rurka 18W to nie jest jakoś super dużo, a nawet ledwo średnio (z tego tego co zrozumiałem) to chciał bym ją jednak uruchomić.
No chyba że to naprawdę nie ma sensu ale nie wiem dlaczego skoro widziałem że same diody kosztują około 3zł.
goldi_ pisze:Te 18W to moc oddana przez diody i niewiele ma wspólnego z radosną twórczością w wiekszosći opisów takich wynalazków . Niewykluczone że w oryginalnym opisie będzie to funkcjonowało jako np 24-30W .
Nie bardzo rozumiem. Czy chodzi ze ona ma 18W, ale w opisie w sklepie może być opisana jako 24-30W ?

goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

Posel1 pisze:Mogę wymienić wszystkie diody, i polutować to ładnie i estetycznie.



A dlaczego trzeba wymienić driver ? (rozumiem że chodzi o zasilacz).

Co będzie się działo jak zostanie ten co jest ?

Napisane jest na nim 4-6 X 3W.

No i jeżeli nie powinny diody być w rurce to mogę ją wywalić.

Jeżeli nie sprawi Ci to problemu to oczywiście tak zrób bo to dobre rozwiąznie (zastosowanie FS) .


Z wymianą drivera chodzi o to że umieszczenie diod o takiej mocy w rurce bez jakiegoś sensownego chłodzenia powoduje wydzielanie zbyt dużej ilości ciepła a w konsekwecji przedwczesne zużycie/uszkodzenie tych diod .


Wymian drivera, na
taki który ma mnijeszy prąd spowoduje wprawdzei zmniejszenie mocy tego oświetlenia lecz również zmniejszenie ilośći wydzielanego ciepłą i finalnie wydłużenie działania tego układu .

Owszem, można niczego nie zmieniać i założyć sobie co jakiś czas wymianę diod lecz jest to ... trochę partyzantka techniczna .
Rurka raczej niezbędna z uwagi na wilgoć - chociaż, w tym wypadku nie jestem w stanie oszacować czy destrukcja szybciej będzie następowała od wilgoci czy od przegrzania
Nie bardzo rozumiem. Czy chodzi ze ona ma 18W, ale w opisie w sklepie może być opisana jako 24-30W ?
Tak .
Problem (?) polega na tym że możemy operować mocą jako sumą mocy faktycznej wszystkich diod co jest absolutnie miarodajne , faktyczną mocą pobieraną przez taką rurkę w której jest zawarta moc niewykorzystywana a zużywana przez elementy sterujące /dopasowujące a czasami nawet moc znamionowa zasilacza co jest już zupełna brawurą .
Częstą praktyką jest sumowanie mocy maksymalnych diod czyli mamy uzyte diody o mocy 0,5W x ilośc diod = moc deklarowana co oczywiście też jest bzdurą . Podobnie zresztą sprzedawcy manipulują strumieniem świetlnym. Stąd mnóstwo nieporozumień i wzajemnie wykluczających sie opinii na temat oświetlenia .

Posel1
Posty: 14
Rejestracja: 04 mar 2019 22:27

Post autor: Posel1 »

Ok, rozumiem już chyba wszystko.

A co jeśli zrobił bym to na nowo używając aluminiowego profilu z allegro?

https://allegro.pl/oferta/profil-led-wi ... 7071606572

i klejąc diody na radiatorach
(albo używając tych gotowych baz co mam w rurce )

https://allegro.pl/oferta/radiator-pcb- ... 7254953988


za pomocą takiego kleju termoprzewodzącego

https://allegro.pl/oferta/klej-termoprz ... 6793731492


Oczywiście mowa dalej o tym samym driverze , bo skoro już go mam to niech zostanie, i 5-6diod takich, chyba by były dobre:

https://allegro.pl/oferta/dioda-power-l ... 6877473087

goldi_
Posty: 1077
Rejestracja: 20 lut 2018 13:51

Post autor: goldi_ »

Owszem, to jest krok w dobrym kierunku.

Wykorzystałbym ten radiator/baze która już masz ale kluczowe jest dobre przyklejenie do profila . na jak największej powierzchni

ODPOWIEDZ