Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Określenie barwy i mocy oświetlenia.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Posel1



Dołączył: 04 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Brzeg Dolny.

PostWysłany: 04 Mar 2019 21:48    Temat postu: Określenie barwy i mocy oświetlenia. Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam. Kupiłem ostatnio akwarium 112L oświetleniem.
Jest jakaś możliwość żeby określić barwę i moc światła?
Pozdrawiam
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14872
Pomógł: 760
Skąd: Białystok

PostWysłany: 04 Mar 2019 21:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

A co jest tym oświetleniem? Opisz nam je dokładnie.
_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Posel1



Dołączył: 04 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Brzeg Dolny.

PostWysłany: 04 Mar 2019 22:04    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Wygląda mi na świetlówkę z diodami Led. Raczej oryginalna (nie samoróbka).
45 diod, po 3 obok siebie co kawałek. Całość jakoś 70cm około. Mam zdjęcia jak by to mogło pomoc.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
BARA
Moderator
Moderator


Dołączył: 31 Maj 2006
Posty: 14872
Pomógł: 760
Skąd: Białystok

PostWysłany: 05 Mar 2019 11:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No sam opis jest tak enigmatyczny, że nawet nie wiem co Ci napisać.

Wstaw zdjęcia na serwer zewnętrzny i podaj nam linki. Poczytaj dokładnie czy coś jest napisane na osprzęcie oświetleniowym, przepisz te dane do postu.

_________________
Pozdrawiam. Barbara

akwaria 128l, 45l i inne, obsada różna, dużo roślin i krewetki. Nie stosuję chemii.

Akwarystyka to odpowiedzialność za żywe i czujące stworzenia, które nie krzyczą.

W najbliższych dniach będę mocno mniej dostępna na forum.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Tlen WP Kontakt
Trex



Dołączył: 10 Lis 2017
Posty: 635
Pomógł: 13
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 05 Mar 2019 13:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Oglądnij dokładnię to światełko, bo zazwyczaj takie informacje są zawarte na obudowie.
_________________
Świat Eriocaulonów[182L]
Otoskowo [72L]
Krewetkowo [19L]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Posel1



Dołączył: 04 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Brzeg Dolny.

PostWysłany: 05 Mar 2019 13:53    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

No właśnie nie znalazłem nigdzie.
Podsyłam linki do zdjęć.


https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwanrqx.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwanrqn.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwanrqa.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwanxpr.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwanxpn.jpg
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 1077
Pomógł: 54
Skąd: Piła

PostWysłany: 05 Mar 2019 19:42    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

barwa to 6500K a przyblizona moc podam Ci jak podasz mi wartość oporników przy ograniczniku prądu (po drugiej stronie od kabla jest układ scalony a obok 2 rezystory smd)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Posel1



Dołączył: 04 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Brzeg Dolny.

PostWysłany: 06 Mar 2019 22:27    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Nie było łatwo, naprawdę małe oznaczenie.
Udało mi się rozczytać tak:

R1 6R20
R2 101
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 1077
Pomógł: 54
Skąd: Piła

PostWysłany: 07 Mar 2019 11:28    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

wychodzi nieco ponad 18W
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Posel1



Dołączył: 04 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Brzeg Dolny.

PostWysłany: 07 Mar 2019 11:59    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Czy to nie jest za mało na akwarium 112L?
Chciał bym mieć trochę ładnych roślinek niekoniecznie mocno wymagających ale żeby fajnie rosły. Dozuje CO2 z bimbrowni.

Mam jeszcze druga świetlówkę, widać że ktoś ją zrobił samemu.
Światło fioletowe 5 diod.
Nie mam jej obecnie zamontowanej ponieważ spaliły się dwie diody.

https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwaerws.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201903_qwaerwq.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/IMG201812_qwaersn.jpg

Domyślam się że jest ona dla roślin.
Czy warto kupić diody i ja uzupełnić?

No i a jak całość miała by się do takiego akwarium.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Są dla mnie na wagę złota. Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 1077
Pomógł: 54
Skąd: Piła

PostWysłany: 07 Mar 2019 15:51    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Posel1 napisał:
Czy warto kupić diody i ja uzupełnić?

Nie jestem pewien . Strasznie to sczochrane .

Diody 3W zamknięte w rurce to brawura z uwagi na fatalny bilans cieplny .
Z mojego punktu widzenia należałoby wymienić wszystkie diody (bo i tak przegrzane)
oraz driver na taki o mnijeszym prądzie . Sam oceń czy to ma sens .

Posel1 napisał:
Czy to nie jest za mało na akwarium 112L?

Wiele to nie jest lecz to raczej typowa wartośc dla fabrycznego oświetlenia. STarczy na jakieś kryptokoryny itp ale na nic więcej raczej nie licz .
Te 18W to moc oddana przez diody i niewiele ma wspólnego z radosną twórczością w wiekszosći opisów takich wynalazków . Niewykluczone że w oryginalnym opisie będzie to funkcjonowało jako np 24-30W .
W kązdym razie dołożyłbym coś do tego . Ta rurka z FS to dobry pomysł tylko wykonastwo krajowe .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Posel1



Dołączył: 04 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Brzeg Dolny.

PostWysłany: 08 Mar 2019 10:14    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Mogę wymienić wszystkie diody, i polutować to ładnie i estetycznie.

A dlaczego trzeba wymienić driver ? (rozumiem że chodzi o zasilacz).
Co będzie się działo jak zostanie ten co jest ?
Napisane jest na nim 4-6 X 3W.
No i jeżeli nie powinny diody być w rurce to mogę ją wywalić.


Ogólnie podobało mi się to fioletowe światło, i skoro ta rurka 18W to nie jest jakoś super dużo, a nawet ledwo średnio (z tego tego co zrozumiałem) to chciał bym ją jednak uruchomić.
No chyba że to naprawdę nie ma sensu ale nie wiem dlaczego skoro widziałem że same diody kosztują około 3zł.

goldi_ napisał:
Te 18W to moc oddana przez diody i niewiele ma wspólnego z radosną twórczością w wiekszosći opisów takich wynalazków . Niewykluczone że w oryginalnym opisie będzie to funkcjonowało jako np 24-30W .


Nie bardzo rozumiem. Czy chodzi ze ona ma 18W, ale w opisie w sklepie może być opisana jako 24-30W ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 1077
Pomógł: 54
Skąd: Piła

PostWysłany: 08 Mar 2019 20:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Posel1 napisał:
Mogę wymienić wszystkie diody, i polutować to ładnie i estetycznie.



A dlaczego trzeba wymienić driver ? (rozumiem że chodzi o zasilacz).

Co będzie się działo jak zostanie ten co jest ?

Napisane jest na nim 4-6 X 3W.

No i jeżeli nie powinny diody być w rurce to mogę ją wywalić.



Jeżeli nie sprawi Ci to problemu to oczywiście tak zrób bo to dobre rozwiąznie (zastosowanie FS) .


Z wymianą drivera chodzi o to że umieszczenie diod o takiej mocy w rurce bez jakiegoś sensownego chłodzenia powoduje wydzielanie zbyt dużej ilości ciepła a w konsekwecji przedwczesne zużycie/uszkodzenie tych diod .


Wymian drivera, na
taki który ma mnijeszy prąd spowoduje wprawdzei zmniejszenie mocy tego oświetlenia lecz również zmniejszenie ilośći wydzielanego ciepłą i finalnie wydłużenie działania tego układu .

Owszem, można niczego nie zmieniać i założyć sobie co jakiś czas wymianę diod lecz jest to ... trochę partyzantka techniczna .
Rurka raczej niezbędna z uwagi na wilgoć - chociaż, w tym wypadku nie jestem w stanie oszacować czy destrukcja szybciej będzie następowała od wilgoci czy od przegrzania
Cytat:
Nie bardzo rozumiem. Czy chodzi ze ona ma 18W, ale w opisie w sklepie może być opisana jako 24-30W ?

Tak .
Problem (?) polega na tym że możemy operować mocą jako sumą mocy faktycznej wszystkich diod co jest absolutnie miarodajne , faktyczną mocą pobieraną przez taką rurkę w której jest zawarta moc niewykorzystywana a zużywana przez elementy sterujące /dopasowujące a czasami nawet moc znamionowa zasilacza co jest już zupełna brawurą .
Częstą praktyką jest sumowanie mocy maksymalnych diod czyli mamy uzyte diody o mocy 0,5W x ilośc diod = moc deklarowana co oczywiście też jest bzdurą . Podobnie zresztą sprzedawcy manipulują strumieniem świetlnym. Stąd mnóstwo nieporozumień i wzajemnie wykluczających sie opinii na temat oświetlenia .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Posel1



Dołączył: 04 Mar 2019
Posty: 14
Skąd: Brzeg Dolny.

PostWysłany: 09 Mar 2019 22:32    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Ok, rozumiem już chyba wszystko.

A co jeśli zrobił bym to na nowo używając aluminiowego profilu z allegro?

https://allegro.pl/oferta/profil-led-wide-klosz-10cm-na-wymiar-7071606572

i klejąc diody na radiatorach
(albo używając tych gotowych baz co mam w rurce )

https://allegro.pl/oferta/radiator-pcb-do-diod-power-led-komplet-25szt-7254953988


za pomocą takiego kleju termoprzewodzącego

https://allegro.pl/oferta/klej-termoprzewodzacy-ag-termoglue-10g-6793731492


Oczywiście mowa dalej o tym samym driverze , bo skoro już go mam to niech zostanie, i 5-6diod takich, chyba by były dobre:

https://allegro.pl/oferta/dioda-power-led-3w-bridgelux-full-spectrum-45mil-6877473087
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
goldi_



Dołączył: 20 Lut 2018
Posty: 1077
Pomógł: 54
Skąd: Piła

PostWysłany: 09 Mar 2019 23:03    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Owszem, to jest krok w dobrym kierunku.

Wykorzystałbym ten radiator/baze która już masz ale kluczowe jest dobre przyklejenie do profila . na jak największej powierzchni
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015