Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna Tekst alternatywny

 RegulaminRegulamin  FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   PortalPortal  RedakcjaRedakcja

 PartnerzyPartnerzy   ProfilProfil   Prywatne wiadomościPrywatne wiadomości   ZalogujZaloguj   RejestracjaRejestracja 

Oświetlenie do około 150l

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ginuha



Dołączył: 04 Wrz 2019
Posty: 88
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 23 Lut 2020 18:57    Temat postu: Oświetlenie do około 150l Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Kompletuje sprzęt do 150 litrów (otwarte). Wszystko wybrane, ale jak zwykle utknęłam na oświetleniu - czarna magia. Zakładam, że nigdy nie wyjdę poza średnio wymagające rośliny.
Koncepcję mam taką, żeby oświetlenie zamontować pod spodem półki nad akwarium (jakieś 30 cm powyżej). Zależy mi na ściemniaczu bądź możliwości włączania oświetlenia "na raty" żeby mieszkańcy nie zeszli mi na zawał.

O ile temperaturę barwową ogarniam i moc ogarniam, to już tego co się bardziej opłaca, działa lepiej, nie grzeje się itp to nie bardzo :/
rozważając t5 powinnam wziąć pod uwagę zakup różnego rodzaju świetlówek?
Embarassed


Ostatnio zmieniony przez Ginuha dnia 24 Lut 2020 9:31, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3881
Pomógł: 247
Skąd: Bytom

PostWysłany: 23 Lut 2020 20:08    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jak wysoki jest zbiornik (ma być)? Jakie ma (ma mieć) wymiary?
Głównie rozchodzi się o wysokość akwarium.
Podwieszanie oświetlenia tak wysoko mija się z celem, bo oświetlenie musiałoby być "trochę' mocne, lub skupione.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ginuha



Dołączył: 04 Wrz 2019
Posty: 88
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 24 Lut 2020 9:30    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

krzych_100 w związku z tym że mam do dyspozycji tylko 80cm to planuje akwarium o wysokości 50 cm. Albo 80x40x50 (160l), albo 80x45x50 (180l)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3881
Pomógł: 247
Skąd: Bytom

PostWysłany: 24 Lut 2020 10:54    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Proponuję 80x40x40 - 50cm to wysoki zbiornik i raczej będzie ciężkawo dobrać jakieś oświetlenie (kompromis pomiędzy zużyciem energii, regulacją, ceną itp). Jeśli chcesz mieć zbiornik o wysokości 50cm i podwieszane wyżej oświetlenie to należy celować w halogeny (mają mocne i skupione oświetlenie), a regulacja natężenia to wyłączanie i włączanie poszczególnych żarówek.
Głupie to nie jest, bo halogen ma ciekawe widmo i jak najbardziej się nadaje do oświetlenia akwarium (świetlówka w tym przypadku może nie zdać egzaminu). W Google pod hasłem "halogen do akwarium" można pooglądać kilka ciekawych pomysłów, ale są to w większości przykłady oświetlenia montowanego bezpośrednio nad akwarium.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Ginuha



Dołączył: 04 Wrz 2019
Posty: 88
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: 05 Mar 2020 8:46    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

krzych_100 mam jeszcze drugą koncepcję, która chodzi za mną od samego początku przygody z akwarystyką, a mianowicie black water (poza tym chyba nie jestem dobra w roślinki).
Przegrzebałam forum w poszukiwaniu info o oświetleniu przy takim biotopie i w sumie bez rezultatów. Widziałam zdjęcia gdzie całe prawie akwa było zacienione, a oświetlenie było punktowe. Zależało by mi na tym, żeby jakieś żabienice jednak tam przetrwały.

edit: czy jest sens bawić się w black kwater przy pH7.5 i 5°dH ??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
krzych_100
Moderator
Moderator


Dołączył: 11 Lut 2014
Posty: 3881
Pomógł: 247
Skąd: Bytom

PostWysłany: 05 Mar 2020 13:44    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o czarne wody to w warunkach domowych możne je sobie zrobić.
Trzeba tylko wodę demineralizowaną, piasek, trochę drewna oraz rośliny wód kwaśnych. Oświetlenie takich wód jest raczej niewielkie co nie znaczy, że można je pominąć, ale można jak najbardziej zrobić oświetlenie punktowe.
Wkleję wieczorem zdjęcie akwarium tzw. czarnych wód - nie są to typowe czarne wody, tylko akwarium, które stało się zbiorowiskiem ryb z tych klimatów i opiszę co i jak. Ale do tego akwarium przygotowuję wodę mieszając demi z kranową i zakwaszam aquacidem.

EDIT:
Więc jest już wieczór i wklejam zdjęcie:

To nie są czarne wody, ale były, uwierz mi..
Nadmiar drewna w tak małym akwarium powodował, że fosforany były zbyt wysokie i trudno było nawet podmianami zbić nadmiar PO4, dlatego dużo drewna trzeba było wyjąć. Do akwarium wlewam wodę w proporcjach 0,7 litra kranówki, 4,3 litra demineralizowane (bańka 5 litrów). Do tego kilka kropel aquacidu i pH utrzymuje się w granicach 6,4-6,6 (dozuję CO2). Dodaję od czasu do czasu torfin i kilka suchych liści i szyszek olchowych, liście się rozpadają po czasie więc robi się taki syfek na dnie. Jest to wg mnie akurat pożądane...
To co obecnie widać na zdjęciu to przearanżowane niedawno akwarium, oświetlane punktowo diodami. Jedynie nad lewym rogiem akwarium mam więcej oświetlenia bo widać po ludwigii, że czerwienieje przy dobrym światle. Rośliny są niedawno przesadzone więc wygląda jak wygląda, ale specjalnie nie lubię rabatek w akwarium i czekam, aż się rozrosną. Rosliny to ludwigia, limnophile, anubiasy i heteranthera, jakieś dwa mchy i dla próby włożyłem subwassertanga.
To zielonkawe "coś" to efekt oświetlenia akwarium barwą zieloną, to nie są sinice:). Ten krzak pośrodku to limnophile - zostawiłem, niech rośnie...
Ryby to simulansy, amandy i dwa rodostomusy.No i podłoże z piachu, łupina kokosa - pozostałość po pielęgniczkach, akwarium oklejone czarną folią matową ploterową (Oracal bodajże się nazywa). Wypływ wody skręcony do minimum, bo do węża wlotowego dozowane jest CO2 i chciałem, aby te CO2 możliwie długo mieszało się z wodą.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof
------------------------------
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum akwarystyczne Akwaforum Strona Główna -> Sprzęt Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz dołączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać plików na tym forum


Powered by phpBB © 2001, 2010 phpBB Group

Wszelkie treści autorstwa redakcji oraz elementy grafiki są własnością forum akwarystyczne www.akwaforum.pl. Zabrania się kopiowania ich bez zgody redakcji forum. Posty napisane tutaj są prywatnymi opiniami ich autorów, za które redakcja nie ponosi odpowiedzialności. Rejestracja na www.akwaforum.pl oznacza akceptację regulaminu.
www.akwaforum.pl © 2004 - 2015