Start akwarium problemy ogólne

Wszystko co dotyczy akwarystyki słodkowodnej

Moderatorzy: michelle1992, BARA, krzych_100, grzesi3k, wojtass9

ODPOWIEDZ
Konrad77

Start akwarium problemy ogólne

Post autor: Konrad77 »

Akwarium
112l 80x40x35
Żwirek jbl
Substrat podzwirowy AQUA FOREST
Woda 1/1 czasami 1/2 kranówka/ro3
GH 8, KH 5, pH 7.2-7.4 temp 25-26
Lampa LED Aquael plant 32W 2700 lumenów
Czas świecenia 8h (start od 6 zwiększany 0.5h/tydz)
Filtr Aquael ultramax 1000
CO2 24h indicator
Rośliny
Korzeń
Limnophilia senssiflora
Pogostemon erectus
Lobelia cardinalis
Ludwigia mini super Red
Microzorium Trident
ELEOCHARIS PARVULA
CRYPTOCORYNA WENDTII ''BROWN
80-90% dna pokryte roślinami
Obsada
2x pielęgnica ramireza (parka)
13xRazbora klinowa
6x krewetka Amano
1x zbrojnik zebra
6xKirysek Julii – Kirysek nakrapiany
Akwarium ciemnym start 2 tyg plus bakterie , 3 tydz rośliny, 4-6 tydz stopniowo obsada
Reasumując 5 tyg rośliny ( microzorium i kryotokoryna 2tyg, później dosadzone)
Teksty Aquaset 1 basic
Podmiany wody min 30%/tydz czasem jeszcze w międzyczasie ok 10-15%
Karmię z wyczuciem 1-2/dzień, pokarm Suprema artemia s, mrożony solowiec (oczywiście dobrze przepłukany) i doraźnie doraźnie alge wafers na dno ale naprawdę małe porcje.
Obserwacja:
1.Generalnie wszystko rozwija się ok jak myślę.
2. Lobelia to samo kryptokoryna nie zadomowiła starych liści, nowe rosną ładnie stare jakby uschły takie nieładne się zrobiły (może efekty bablowania roślin?)
3. Tak po ok 4 dniach od wymiany zaczyna mi pylić na szybach więc wtedy przecieram i właśnie podmieniam te dodatkowe 15% (pylenie może też być spowodowana zbyt dużą ilością światła dziennego które gdzieś tam wpada, koryguję to w tym tygodniu i zobaczymy czy to był powód) dodatkowo wyczytałem żeby świecic 4h 2h przerwy tak 4h, zobaczymy właśnie zacząłem testować.
4. Raz jeszcze dodałem trochę nawozu 5ml microbe lift plants green combo I szybko skończyło się nitkami ale szybko to opanowałem
Pytania:
1. Po ok 5-6 h świecenia (do tej pory swieciłem ciągiem) rośliny zaczynały mi bablowac (wiadomo zbyt szybka fotosynteza), wyczytałem że to nie korzystne , jak przekręciłem CO2 wszystko stanęło, wychodzi na to że 6h przy tej lampie wystarczy albo tak jak zacząłem testować 2x4h
2. I teraz najciekawsze wyniki testów
NH3, NO2, NO3, PO4 i Fe wszystko na poziomie 0 ( innych testów na razie nie mam) i tego nie rozumiem jak te rośliny rosną bez tych ww składników
3. Pytanie czy powód pylenia nie jest np spowodowany brakiem stosunku (jak gdzieś wyczytałem) fosforu do azotu 1/15.
Załączniki
IMG20240723103921.jpg
IMG20240723103921.jpg (674.79 KiB) Przejrzano 2516 razy
ODPOWIEDZ