Woda ro.
Moderatorzy: michelle1992, BARA, krzych_100, grzesi3k, wojtass9
Re: Woda ro.
Zasadniczo bojowniki to ryby czarnych wód więc można je hodować na czystym RO. Jednak takie akwarium jest mniej popularne, i może być bardziej problematyczne. Ja bym sugerował jednak wlać do wody mineralizator który podniesie GH o kilka stopni.
Czy aby na pewno?
Bojownik to woda o pH powyżej 7st więc może i wodą miękka ale nie aż tak . Z tego co kojarzę w naturze często występuje w wodzie o twardośći kilkunasto stopni .
I na 100% to ryba azjatycka więc te czarne wody tym bardziej mi nie pasują
Moim zdaniem bojownik będzie sobie nieźle radził na kranówce o ile nie jest jakas tragiczna
Nie będę się upierał , ale na pewno widziałem już bojowniki w aranżacji czarnych wód. A ludzie trzymają je z powodzeniem na kranówie dlatego , że to wytrzymała ryba.
Tak to wytrzymala ryba ale kolejne odmiany sa juz wydelikacone przez sztuczne selekcje .
Dla bojownika woda 6 do 7Ph z dodatkiem liscia migdałecznika lub byly kiedys takie pałeczki ketapangu a nie wiem czy jeszcze sa w sprzedazy (nie przesadz z tym)
Koniecznie przykryte akwarium bo inaczej bojownik przeziebi labirynt i dlugo ci nie pociągnie . Temp wody w okolicach 25-26sC oraz stojąca woda . Bojownik bardzo nie lubi ruchu wody i go to męczy
Natomiast co do kranówki to nie moze miec chloru ani chloraminy . Pozbycie sie chloru to 2 dni (nie jeden tylko dwa) w otwartym naczyniu . 1 dzien jesli woda w tym czasie jest napowietrzana .Pozbycie sie chloraminy to dodatek wit C do wody .(info z kanalu Father Fish ) (od 8:22 ) najpierw sprawdz czy w ogole u ciebie jest chloramina .
Sama woda Ro nie nadaje się
Dla bojownika woda 6 do 7Ph z dodatkiem liscia migdałecznika lub byly kiedys takie pałeczki ketapangu a nie wiem czy jeszcze sa w sprzedazy (nie przesadz z tym)
Koniecznie przykryte akwarium bo inaczej bojownik przeziebi labirynt i dlugo ci nie pociągnie . Temp wody w okolicach 25-26sC oraz stojąca woda . Bojownik bardzo nie lubi ruchu wody i go to męczy
Natomiast co do kranówki to nie moze miec chloru ani chloraminy . Pozbycie sie chloru to 2 dni (nie jeden tylko dwa) w otwartym naczyniu . 1 dzien jesli woda w tym czasie jest napowietrzana .Pozbycie sie chloraminy to dodatek wit C do wody .(info z kanalu Father Fish ) (od 8:22 ) najpierw sprawdz czy w ogole u ciebie jest chloramina .
Sama woda Ro nie nadaje się