Liofilizacja polega na znacznym zmniejszeniu ilości wody w pokarmie bez zmiany jego wartości odżywczej.Pokarm liofilizowany można długo przechowywać w suchym miejscu.Z uwagi na technologię produkcji tych pokarmów są bardziej kosztowne niż inne,np.mrożone,ale bardzo wartościowe,ponieważ zawarte w nich białko i inne substancje odżywcze są skoncentrowane (zawierają niewielką ilość wody). W postaci pokarmu liofilizowanego można nabyć krewetki,kryl i ochotki.
Mariusz
Palety to jest to, co w akwarystyce najpiękniejsze.
Zdaje się, że robi się to tak, że najpierw bardzo szybko się zamraża pokarm a następnie poddaje działaniu bardzo wysokiej temperatury co zapobiega uciekaniu z niego wartości odżywczych. Woda przechodzi od razu ze stanu stałego w stan lotny zostawiając w pokarmie to co najlepsze.
Liofilizacja polega na zamrozemiu i suszeniu produktu w niskiej temperaturze w próżni, bez rozmrażania. Pozwala to otrzymać materiał wysuszony o jakości zblizonej do mrożonego i nie poddany obróbce termicznej. Sam testowałem różne rzeczy i najfajniej chyba wyszły liofilizowane pomidory. Wygladaja jak prawdziwe, ale jakby były ze styropianu...